MONOGRAFIE

Istorie Aprilie 5, 2014

Satul Eşanca aparţine oraşului Darabani, jud. Botoşani. A luat fiinţă în 1916 prin aşezarea locuitorilor veniţi din satele Târnanca, Buda, Lunca, Movila şi altele, pe loturile cumpărate de la Casa Rurală, ale oraşului Darabani.

          Satul este aşezat pe un deal şi se află la o distanţă de 38 km de oraşul Dorohoi. La o depărtare de 5 km se află râul Prut. Pe vremuri moşia satului a fost proprietatea familiei Balş.

          Întrucât satul a fost lipsit de biserică, s-a simţit nevoia de a se construi o biserică spre a fi cercetată de cele 350 familii ce ţin de acest sat.

          Biserica a fost construită între anii 1922-1934. Târnosirea s-a făcut în ziua de Sf. Treime a anului 1934 de către Protoiereul Constantin Ştefănescu.

          Soclul şi temelia bisericii sunt din piatră iar pereţii din lemn şi lut. Acoperişul este din tablă albă zincată. Drept ctitori ai acestui sfânt locaş trec diferiţi donatori din satele din împrejurimi.

          Biserica are formă de corabie. La exterior pereţii sunt căptuşiţi cu scândură de brad vopsită în culoare maro. Biserica are un singur turn situat deasupra pridvorului.

          Biserica este la interior împărţită în altar, naos, pronaos şi pridvor. Forma altarului este semicirculară, fiind lipsit de abside. Baza naosului este în formă dreptunghiulară, fiind, de asemenea, lipsit de abside. Din pronaos în pridvor se trece printr-o uşă cu geamuri, în două canate. În pronaos se află un cafas le care se ajunge pe o scară ce porneşte din pronaos.

          Altarul este prevăzut cu un singur geam, naosul cu două geamuri laterale iar pridvorul are un singur geam.

          În biserică se pătrunde prin singura uşă aflată în pridvor. Biserica este duşumită cu scândură de brad.

          Biserica este lipsită de pictură murală. Pe bolta naosului se află pictat pe pânză în ulei Pantocratorul. Această singură pictură este realizată de pictorul Zelinschi din Huţa.

          Catapeteasma bisericii este construită din lemn de tei şi pictată în ulei în stil bizantin. Icoanele de pe catapeteasmă sunt demontabile. Pictura a fost realizată în anul 1934 de către pictorul Zelinschi.

          Biserica este lipsită de obiecte cu valoare istorico-artistică.